Hållbarhet

Hållbarhet

Hållbarhet handlar för oss om att utnyttja resurser på ett effektivt sätt. Inte slösa. Inte slänga. Att handla lokalt i så stor utsträckning som möjligt, för att råvarorna inte ska fraktas långt. Att undvika tillsatser och konserveringsmedel. Att återvinna. Att återbruka.

Hållbarhet handlar också om att sträva efter och anskaffa mat från naturen. Plocka vilda växter, svampar och bär, i stället för att köpa långvägafraktade dito. Nässlor från skogen i närheten, i stället för plastförpackad importerad spenat. Man kan inte göra allt, men man kan i alla fall försöka göra något.

Att hitta lokala producenter och gårdar i närheten och se vad man kan handla där för att stödja lokala bönder i stället gör att handla allt på affären. Ägg, mjöl, ostar, korvar, grönsaker. Mycket går att hitta ekologiskt och lokalt.

Elles Utemat är genom flera samarbeten, exempelvis Visit Dalarna och Taste of Dalarna verksam i nätverk som främjar lokal produktion och mathantverk. När vi ordnar events i olika delar av landet strävar vi efter att hitta lokala producenter från Skåne till Norrland och köper in lokala råvaror till matlagningen. Vi lär också ut kunskap om skogens skafferi, jakt och förädling av råvaror som främjar en mer hållbar matkonsumtion.

Under 2022 kommer Elles Utemat att genomgå certifieringen Nature’s Best® genom Naturturismföretagen för att ytterligare fördjupa implementeringen av hållbar turism och affärsutveckling. Nature’s Best® är Sveriges enda hållbarhetsmärkning för naturbaserade upplevelser. Det fungerar både som ett systematiskt verktyg för natur- och kulturturismföretagens hållbara affärsutveckling samt ett kvalitetsmärke som synliggör hållbara upplevelser för medvetna resenärer.

Kontakta mig

Hör gärna av er!