Svampkurs med svampprovning i Stockholm & Uppsala

Lär dig hitta och identifiera matsvamp i våra skogar. En praktisk svampkurs med guidning, artkännedom och svampprovning över öppen eld.

Upptäck matsvamp - en smakresa genom skogens dolda skatter

Visste du att det finns närmare 150 arter matsvamp i de svenska skogarna? Ändå plockar de flesta bara kantareller. I svamparnas värld finns en hel palett av smaker, aromer och texturer som få någonsin upplevt. Milda, smakrika, fruktiga, nötiga, fiskstinna – svampar erbjuder en gastronomi som är både vild, överraskande och helt unik.

Matsvamp är dessutom en ekologisk och närproducerad råvara som alla kan lära sig att hitta och identifiera med rätt kunskap. Fler borde ta vara på mat från skogen i allmänhet och svampen i synnerhet.

Under svampkurs med svampprovning hos Elles Utemat får du fördjupa dig i matsvamparnas värld – från trygg artkännedom till en smakupplevelse över öppen eld.


Välkommen till en dag som kan förändra hur du ser på både skogen och dess ädla råvaror!

Foto 2021 09 18 11 23 55 1
Foto 2021 09 18 11 27 46
mushrooms

Våra svampkurser 2026 – Steg 1 & Steg 2

För att ge både nybörjare och mer erfarna svampplockare rätt nivå av kunskap erbjuder Elles Utemat två olika svampkurser: Steg 1 för dig som vill bygga en trygg grund, och Steg 2 för dig som redan kan identifiera flera matsvampar och vill utvecklas vidare.

Båda kurserna innehåller samma uppskattade upplägg med svampexkursion, kokkaffeworkshop, lokala delikatesser och en guidad svampprovning över öppen eld – men nivån på artkunskapen skiljer sig tydligt åt. Här hittar du kursen som passar just dig!

Steg 1 – Svampkurs med svampprovning

För dig som vill lära dig mer än bara kantareller

Kursen inleds i en utvald svampskog nära Stockholm eller Uppsala. Här får du en tydlig introduktion till svampgrupper, grundläggande arttolkning och de viktigaste principerna för att lära sig nya arter på ett säkert och metodiskt sätt.

Under svampvandringen fokuserar vi på ca 5 nya arter matsvamp – tryggt igenkännbara arter som saknar farliga förväxlingsarter. Du lär dig var de växer, hur de känns igen och hur du undviker osäkerhet och gissningar i skogen.

Steg 1 passar dig som:

  • främst plockar kantareller idag
  • inte har gått kurs hos Elle tidigare
  • vill bygga en stabil och trygg grund i artkännedom

 

Svampprovning över öppen eld

Efter ca 2 timmar i skogen tar vi oss till vår utematlagningsplats för en guidad svampprovning över öppen eld.
Här får du uppleva svamparnas unika smakprofiler – milda, nötiga, fruktiga, mustiga – och förstå hur stora skillnader som faktiskt finns mellan olika arter.

Kokkaffe & lokala delikatesser

I samband med eldstunden håller Elle sin kokkaffeworkshop där du får lära dig hemligheterna bakom ett riktigt gott kokkaffe – inklusive hennes egen teknik att ”läsa kaffets temperatur i creman”.

Till kaffet serveras:

  • Hantverksmässiga svenska ost- och charkprodukter
  • Två svampröror från Elles bok ‘Svampbok för matälskare’

 

En kulinarisk avslutning som lyfter upplevelsen långt utöver en traditionell svampkurs.

Steg 2 – Svampkurs med svampprovning

För dig som vill lära dig mer avancerade arter

Kursen inleds i en utvald svampskog nära Stockholm eller Uppsala. Här får du en tydlig introduktion till svampgrupper, grundläggande arttolkning och de viktigaste principerna för att lära sig nya arter på ett säkert och metodiskt sätt.

Under svampvandringen plockar vi många olika arter och fokuserar på de som är nya för gruppen. Vi pratar om olika skivlingar som har farliga förväxlingsarter. Hur skiljer man de goda från de giftiga när förväxlingsrisken är stor? 

Steg 2 passar dig som:

  • Redan gått Elles svampkurs tidigare
  • Plockar och identifierar flera arter och vill vidare
  • Vill utöka sitt artregister och lära sig svårare arter som kan ha giftiga förväxlingsarter

 

Svampprovning över öppen eld

Efter ca 2 timmar i skogen tar vi oss till vår utematlagningsplats för en guidad svampprovning över öppen eld.
Här får du uppleva svamparnas unika smakprofiler – milda, nötiga, fruktiga, mustiga – och förstå hur stora skillnader som faktiskt finns mellan olika arter.

Kokkaffe & lokala delikatesser

I samband med eldstunden håller Elle sin kokkaffeworkshop där du får lära dig hemligheterna bakom ett riktigt gott kokkaffe – inklusive hennes egen teknik att ”läsa kaffets temperatur i creman”.

Till kaffet serveras:

  • Hantverksmässiga svenska ost- och charkprodukter
  • Två svampröror från Elles bok ‘Svampbok för matälskare’

 

En kulinarisk avslutning som lyfter upplevelsen långt utöver en traditionell svampkurs.

31082024 DSC09238
Foto 2020 09 21 16 45 54

Bokningsbara tillfällen 2026

Stockholm, Bogesund

26/9 10.00-15.00 SVAMPKURS MED SVAMPPROVNING STEG 2

27/9 10.00-15.00 SVAMPKURS MED SVAMPPROVNING STEG 1

 

Uppsala, Nåntuna

19/9 10.00-15.00 SVAMPKURS MED SVAMPPROVNING STEG 1

 

 

Vad ingår?

  • Guidning, svampplockning och artkunskap i skogen
  • Svampprovning över öppen eld
  • Kokkaffeworkshop
  • Fika: lokala delikatesser, ostar, charkuterier & svampröror
  • Kulinarisk upplevelse vid elden
  • En trygg, lärorik och inspirerande naturupplevelse

Medtag

  • Kläder efter väder
  • Bra skor att gå i skogen med
  • Vattenflaska
  • Svampkorg
  • Svampkniv

Bra att veta:

  • Antal platser är begränsade
  • Mail med info om exakt mötesplats kommer ca 1 vecka innan kurs
  • Hundar är välkomna!
  • Elles böcker och svampknivar kan köpas på plats vid varje kurstillfälle.
  • Några svampkorgar finns att låna under kursen

Bokningsbara datum

SVAMPKURS MED SVAMPPROVNING

STHLM/UPPSALA

Pris: 1 499 kr / pp