Varmt välkommen till en helg där vi låter skogen visa vägen!
Häng med på en oförglömlig helg i skogens hjärta! Tillsammans med skogsbiologen Sebastian Kirppu och utekocken Elle från Elles Utemat utforskar vi skogens ekologi, artmångfald och allt det goda som gömmer sig i naturen. Vi lagar mat över eld, badar bastu och samtalar om viktiga aspekter i skogsfrågan. Vi lär av varandra och hittar inspiration tillsammans för att leva i och av skogen på ett hållbart sätt.
Under helgen guidar Sebastian oss genom naturskogens fascinerande ekosystem och visar på skillnaderna mellan våra artrika naturskogar kontra planterade virkesåkrar. Vi tittar på skogens historik, strukturer, markens fysiska förhållanden (sand eller kalk) samt vilka naturvårdsarter som kan hittas i vilka typer av skogar. Vi pratar om trädens livscykler och hur allt hänger ihop.
Under de senaste 25 åren har Sebastian jobbat med naturvärdesbedömning som anställd på eller kontrakterad av Skogsstyrelsen, Länsstyrelser och även i skogsbolag. Samtidigt har han på sin fritid, ideella tid, engagerat sig för den svenska skogens natur och ekologi och framför allt granskat miljöcertifierade skogsbolag och deras efterlevnad av certifieringsregler och lagkrav samt hållit kurser och föreläsningar för människor som vill veta mer om skogens ekologi.
Sebastians engagemang för skogens ekologi har uppmärksammats av till exempel WWF som år 2011 gav honom priset Årets Miljöhjälte. 2016 fick han Silverfalken av Naturskyddsföreningen. 2018 förärades han Sture Centerwalls pris av Kungliga vetenskapsakademien. År 2023 fick han Naturvårdspriset av Artdatabanken på SLU. Allt detta för hans kunskaper och stora engagemang för att bevara den boreala naturskogens ekosystem och biologiska mångfald.
Skogen är inte bara en plats för lärande, upplevelse och återhämtning, den håller också en rikedom av dolda smaker och kulinariska överraskningar. Elle Nikishkova från Elles Utemat är utekock och matsvampexpert.
Under helgen guidar hon oss genom matsvamparnas spännande värld, där vi bland annat får hänga med på en svampkurs med fokus på ätliga svampar. Deltagarna får lära dig att identifiera olika matsvampar och använda dessa i matlagningen – en kunskap som fördjupar förståelsen för skogen skafferi och berikar framtida utemåltider. Under kursen håller vi en svampprovning där deltagarna får uppleva svamparnas olika smak och konsistens. Det är få förunnat att hitta och smaka på världens dyraste svamp tillika signalart – Goliatmusseronen, som finns i skogarna kring Särna. Är kantarellen din favoritsvamp idag? Du kan ha ändrat uppfattning efter denna helg.
Matlagningen under helgen kommer att fokusera på vilda och närproducerade ingredienser. Deltagarna kommer att få smaka på exklusiva delikatesser från trakten, svenska hantverksproducerade ostar, drycker och mer. Elle kommer även att visa hur man gör upp eld med naturens material och lära deltagarna hur man tillagar ett riktigt gott kokkaffe över eld.
Vi kommer att bo på Nordomsjögården i Särna, en plats omgiven av skogar och rofylld natur. Här kan vi varva ner efter dagens upplevelser, reflektera över det vi lärt oss och njuta av kvällarna tillsammans. Deltagarna bor i delade rum 2-3 personer per rum. I huset finns ett fullt utrustat kök, flera samlingsrum, toaletter och dusch.
På gården har vi också tillgång till vedeldad badtunna och bastu samt uteplats för matlagning över eld.
Denna helg är för dig som älskar skogen och vill lära dig mer om densamma. Detta är även ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om traditionella råvaror från Dalarna och matlagning utomhus. Vi kombinerar praktiskt lärande med inspirerande samtal, spännande exkursioner och smakrika upplevelser. Oavsett om du är nybörjare eller redan har erfarenhet av skogs- och svampkunskap, kommer du att få nya insikter och en djupare förståelse för skogens unika värld.
🌿 Upptäck skogens ekologi och dess artrika ekosystem
🍄 Lär dig identifiera och använda matsvampar i din matlagning
🌲 Fördjupa dig i skillnaden mellan naturskog och planterad skog
🔥 Njut av en helg fylld med kunskap, gemenskap, smak- och naturupplevelser
Torsdag 21 augusti
Fredag 22 augusti
Lördag 23 augusti
Söndag 24 augusti
SKOGSHELG MED ELLE & KIRPPU
21-24 augusti 2025
Max 20 deltagare
Hör gärna av er!